Αυτοεξέταση του στήθους: Τρία λεπτά μπορούν να σώσουν τη ζωή σου - ydrogios.gr

Αυτοεξέταση του στήθους: Τρία λεπτά μπορούν να σώσουν τη ζωή σου

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Γράφει η Δέσποινα Β. Μυλωνάκη Md, PhD Γενικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελήτρια Α’ της Α΄ χειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Υπεύθυνη Ιατρείου Μαστού  
https://dmilonaki.gr

Τρία λεπτά μπορούν να σώσουν την ζωή σου!
Ο καρκίνος του μαστού ακόμα και σήμερα ανακαλύπτεται τις περισσότερες φορές από την ίδια την γυναίκα καθώς δυστυχώς η μαστογραφία δεν έχει γίνει ακόμα εξέταση ρουτίνας.

Η αυτοεξέταση:

Σας βοηθάει να γνωρίσετε το σώμα σας και συγκεκριμένα το μαστό σας.
Απαλλάσσεστε από τον φόβο του καρκίνου του μαστού και αλλάζετε στάση ζωής.
Φτάνει μία φορά τον μήνα και μετά από μία εβδομάδα από την περίοδο.

Στο ντους
Με το ένα χέρι στον αυχένα και με τα δάκτυλα του αντίθετου χεριού μπορείτε να ψηλαφήσετε πιθανόν οποιαδήποτε ανομοιομορφία του δέρματος ή του μαστού.

Μπροστά στον καθρέπτη
Με τα χέρια στην μέση και μετά πίσω από τον αυχένα παρατηρήστε προσεκτικά οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, το σχήμα ή την επιδερμίδα του στήθους σας.

Στο κρεβάτι
Για να εξετάσετε τον αριστερό μαστό τοποθετείτε κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη ένα μαξιλάρι και σηκώνετε το αριστερό χέρι πίσω από το κεφάλι. Με το δεξί χέρι και τα δάκτυλα τεντωμένα και ενωμένα ψηλαφήστε με κυκλικές κινήσεις από την θηλή προς την περιφέρεια κατά την φορά των δεικτών του ωρολογίου.

Για μια ολοκληρωμένη εξέταση η ψηλάφηση θα πρέπει να επαναληφθεί πέντε φορές για κάθε μαστό. Τέλος πιέζετε ελαφρώς με τον αντίχειρα και με τον δείκτη την θηλή και παρατηρείτε αν υπάρχει έκκριση υγρού.

Τι μπορώ να περιμένω με την εξέταση του μαστού
Να ψηλαφήσεις ένα μικρό όγκο του μαστού, να καταλάβεις έκκριση από τη θηλή ή οποιαδήποτε αλλαγή της θηλής ή της επιδερμίδας. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να επισκεφθείς τον χειρουργό σου.

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy