Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - ydrogios.gr

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Οι πρώτες κινήσεις που ΔΕΝ πρέπει να κάνει μία γυναίκα – θύμα βίας.

Παγκοσμίως, σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με μία νέα έκθεση του UN Women, βασισμένη σε δεδομένα από 13 χώρες από την έναρξη της πανδημίας, 2 στις 3 γυναίκες αναφέρουν ότι είτε οι ίδιες είτε κάποια γυναίκα που γνωρίζουν έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας. Την ίδια στιγμή ωστόσο, μόνο 1 στις 10 γυναίκες, αναφέρει ότι τα θύματα θα απευθύνονταν στην αστυνομία για βοήθεια. Όπως κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών εγκαινιάζει 16 ημέρες ακτιβισμού και ενημέρωσης που ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου —την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών επισημαίνει τα τρία συχνότερα λάθη των γυναικών - θυμάτων βίας ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά από ένα περιστατικό βίας.

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Λάθος Νο1: Θα βγάλω μία φωτογραφία για να αποδείξω τον ξυλοδαρμό μου

Η φωτογραφία δεν είναι από μόνο της ικανό αποδεικτικό μέσο. Αυτό συμβαίνει, αφενός, γιατί μπορεί με κατάλληλα μέσα να υποστεί επεξεργασία και αφετέρου, γιατί το άτομο προ της φωτογράφισής του μπορεί να μακιγιαριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλοιώνει την πραγματική εικόνα. Συνεπώς το άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση εάν απλά φωτογραφίσει τις κακώσεις δεν θα μπορέσει να αποδείξει την κακοποίηση.

Λάθος Νο2: Θα πάω στο πλησιέστερο νοσοκομείο και θα πάρω από εκεί ιατρικό πιστοποιητικό από χειρουργό

Πράγματι το πρώτο που πρέπει να κάνει το θύμα που φέρει σοβαρά τραύματα (ανοιχτά θλαστικά, πιθανά κατάγματα κτλ.) είναι να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και εξετάσεων. Στη συνέχεια όμως είναι απαραίτητη η εξέταση από ιατροδικαστή. Ο ιατροδικαστής είναι ο μόνος ιατρός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Καμία άλλη ιατρική ειδικότητα δεν έχει αντίστοιχη εκπαίδευση, συνεπώς ιατρός άλλης ειδικότητας δεν μπορεί να καταγράψει ορθά και πλήρως τις σωματικές βλάβες. Ο ιατροδικαστής, για παράδειγμα, για μία εκχύμωση περιγράφει τα χαρακτηριστικά της δηλαδή διαστάσεις, χροιά και σχήμα με αποτέλεσμα να μπορεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της υπόθεσης.

Λάθος Νο3: Δεν θέλω να υποβάλω μήνυση οπότε δεν μπορώ να εξετασθώ από ιατροδικαστή

Το σωστό είναι ότι, όταν έχουμε αποφασίσει να υποβάλουμε μήνυση στο δράστη, να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία εκδίδει εντολή κλινικής ιατροδικαστικής εξετάσεως στην πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή και η όλη διαδικασία είναι δωρεάν. Στην περίπτωση όμως που το θύμα δεν είναι έτοιμο για μία νομική διαδικασία θα είναι σημαντικό για να υπάρχει πιστοποίηση της κακοποίησης για όποια μελλοντική χρήση κατά την οποία θα υπάρξει ιατροδικαστική εξέταση σε κάποιο ιατροδικαστικό ιατρείο.
Ιατρεία υπάρχουν στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Η έκθεση κλινικής εξετάσεως που εκδίδεται και στις δύο περιπτώσεις έχει το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών.

Στον ιστότοπο της Ελληνικής Ιατροδικαστής Εταιρίας βρίσκονται αναρτημένες οι συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές δομές που είναι στη διάθεση των γυναικών για οποιοδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια:

www.hsfm.gr

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy