Οδηγούμε λιγότερο, ζούμε καλύτερα… - ydrogios.gr

Οδηγούμε λιγότερο, ζούμε καλύτερα…

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» στις 22 Σεπτεμβρίου είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι μειώνοντας τη χρήση του αυτοκινήτου μας απολαμβάνουμε σημαντικά οφέλη στη ζωή και την υγεία μας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί τον σημαντικότερο ευρωπαϊκό θεσμό για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και κορυφώνεται με την πλέον δημοφιλή «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», στην οποία συμμετέχουν πάνω από 1.900 πόλεις (58 στην Ελλάδα). Βασικός στόχος της είναι η μείωση των αυτοκινήτων στους δρόμους των πόλεων και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τα συνεπαγόμενα οφέλη στην ποιότητα της ζωής, την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον και την οικονομία.
Αν είστε λοιπόν από αυτούς που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ακόμη και για να πάνε… στο περίπτερο, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναλογιστείτε πόσα πολλά κερδίζετε, οδηγώντας λιγότερο!
Ας δούμε μερικά από αυτά:

Καθαρότερο περιβάλλον

Τα επιβατικά αυτοκίνητα αποτελούν τον πλέον ρυπογόνο τρόπο μετακίνησης, αντιπροσωπεύοντας το 60,7% των συνολικών εκπομπών CO2 από τις οδικές μεταφορές στην Ευρώπη, κάτι που συμβάλλει δραματικά στην επιδείνωση της ποιότητας του αέρα και του περιβάλλοντος. Κάνοντας λιγότερη και ορθολογικότερη χρήση του οχήματός σας, μειώνετε το οικολογικό σας αποτύπωμα και συμμετέχετε κι εσείς ενεργά στην προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη, απολαμβάνοντας ένα καθαρότερο περιβάλλον και τελικά, μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Καλύτερη υγεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η ηχορύπανση από την οδική κυκλοφορία είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ηχητικής ρύπανσης στις ευρωπαϊκές πόλεις με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Εκτός από τα εμφανή οφέλη της μείωσης της ρύπανσης στην υγεία μας, διάφορες έρευνες καταδεικνύουν συνεχώς τα πολλαπλά οφέλη από την υιοθέτηση πιο δραστήριων μορφών μετακίνησης. Για παράδειγμα: 30 λεπτά περπατήματος καθημερινά μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και τα επίπεδα σακχάρου. Οι ποδηλατιστές παρουσιάζουν 46% μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές και άλλες σοβαρές παθήσεις. Περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο κατά τις φωτεινές ώρες εκτιθέμεθα περισσότερο στον ήλιο οπότε παράγουμε περισσότερη πολύτιμη βιταμίνη D…

Εσείς τι περιμένετε για να αλλάξετε τον τρόπο των μετακινήσεών σας;

Καλύτερη διάθεση και ψυχολογία

Δεν είναι τυχαίο ότι η ψυχική και πνευματική υγεία αποτελούν βασικό θέμα της φετινής εβδομάδας κινητικότητας, αναδεικνύοντας πόσο επηρεάζονται από τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Η οδήγηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα άγχους και πίεσης στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας, όσο και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε πλήρως. Αναλογιστείτε τη δυσφορία και το στρες που μπορεί να σας προσκαλέσει η οδήγηση κατά τις ώρες της έντονης κίνησης. Τι μπορείτε να κάνετε; Πάρτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αξιοποιείστε καλύτερα το χρόνο σας διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική ή απλώς χαζεύοντας από το παράθυρο. Υιοθετήστε πιο δραστήριες μορφές μετακίνησης και νιώστε τις αλλαγές στην καθημερινότητά σας: Ακόμη και 30 λεπτά περπάτημα ή ποδήλατο καθημερινά κάνουν θαύματα καθώς – όπως δείχνουν οι έρευνες – μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση της διάθεσης, την ποιότητα του ύπνου και τη μείωση του άγχους.

Οικονομία

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Οδηγώντας λιγότερο κερδίζετε, καθώς ξοδεύετε λιγότερα σε καύσιμα, ανταλλακτικά και συντήρηση του αυτοκινήτου. Κάντε λοιπόν τους υπολογισμούς και ζυγίστε τις εναλλακτικές σας – ειδικά εάν ζείτε σε περιοχή όπου σας εξυπηρετούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δοκιμάστε να τα χρησιμοποιείτε πιο συχνά για τις μακρινές διαδρομές και δείτε την αλλαγή….στην τσέπη σας.

Περισσότερες πληροφορίες και πηγές:

https://www.europarl.europa.eu/portal/en

https://mobilityweek.eu/home/

https://www.euro.who.int/en/home

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy