Ανοιξιάτικες αλλεργίες και τι μπορείτε να κάνετε - ydrogios.gr

Ανοιξιάτικες αλλεργίες και τι μπορείτε να κάνετε

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Αν η έναρξη της άνοιξης σημαίνει για εσάς και έναρξη…ταλαιπωρίας λόγω εποχικής αλλεργίας, σίγουρα δεν είστε η μόνη ή ο μόνος. Δυστυχώς, η όμορφη εποχή των λουλουδιών και των αρωμάτων συνδέεται για πολλούς ανθρώπους με δυσάρεστα συμπτώματα (φτέρνισμα, φαγούρα, καταρροή, υγρά μάτια, κ.α.) που προκαλούνται κυρίως λόγω της γύρης στην ατμόσφαιρα από την αυξημένη ανθοφορία 🌺.  

Προτού ωστόσο στραφείτε στα …πλαστικά λουλούδια, δοκιμάστε αυτές τις πρακτικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε και να ανακουφίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα βελτιώνοντας συνολικά την καθημερινότητά σας, χωρίς να στερηθείτε τελείως την άνοιξη.

Περιορίστε την έκθεσή σας στους αλλεργιογόνους παράγοντες 😎

  • Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους τις ξηρές μέρες με αέρα. Η καλύτερη στιγμή για να βγείτε έξω είναι μετά από μια καλή βροχή, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της γύρης από την ατμόσφαιρα.
  • Αποφύγετε κηπουρικές δουλειές.
  • Φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου σε εξωτερικούς χώρους. Το κράνος, για τους οδηγούς μηχανής είναι απαραίτητο, όχι μόνο για την οδική ασφάλεια αλλά και για την αποτροπή της εισόδου των αλλεργιογόνων από τη μύτη και το στόμα.
  • Αλλάξτε ρούχα μόλις επιστρέψετε σπίτι. Κάντε ντους για να ξεπλύνετε τη γύρη από το δέρμα και τα μαλλιά σας, ειδικά πριν τον ύπνο.

Ενημερωθείτε για τα επίπεδα γύρης στην περιοχή σας 🎋 

Διαβάστε σχετικές προβλέψεις από τις ειδικές ιστοσελίδες καιρού. Εάν τα επίπεδα είναι υψηλά:

  • Ξεκινήστε φαρμακευτική αγωγή πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα.
  • Κρατήστε πόρτες και παράθυρα κλειστά και αποφύγετε υπαίθριες δραστηριότητες ή άσκοπες μετακινήσεις ειδικά το πρωί.

Βελτιώστε την ποιότητα αέρα στο σπίτι 🏡 

Για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και αν τα παράθυρα είναι κλειστά, χρησιμοποιείστε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA. Τα φίλτρα HEPA έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν περισσότερο από το 99% των μικρών σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων κοινών αλλεργιογόνων, όπως η γύρη, το τρίχωμα των κατοικίδιων, η μούχλα κ.α.  Επιπλέον:

  • Χρησιμοποιήστε κλιματιστικό για να δροσίσετε το χώρο.
  • Διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα στεγνό με αφυγραντήρα.
  • Καθαρίζετε συχνά το δάπεδο με ηλεκτρική σκούπα (που διαθέτει φίλτρο HEPA).
  • Αερίζετε τον χώρο όταν δεν αιωρούνται μεγάλες ποσότητες γύρης στην ατμόσφαιρα.

Κάντε πλύσεις στη μύτη 😤 

Οι πλύσεις στη μύτη με αλατούχο διάλυμα ή σπρέι (υπάρχουν στο φαρμακείο), είναι ένας απλός, εύκολος, φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ρινικής συμφόρησης και απομάκρυνσης των αλλεργιογόνων από τη ρινική οδό. Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων όταν γίνεται σε τακτική βάση μέσα στην ημέρα.   

Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας 👩‍⚕️ 

Εάν κάθε άνοιξη έχετε αλλεργικά συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας. Είναι πιθανό να πρέπει να ξεκινήσετε προληπτική θεραπεία πριν την έναρξη των συμπτωμάτων σας.  Μη συνταγογραφούμενα αντισταμινικά και κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι είναι τα πιο κοινά φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να λαμβάνονται κατά την περίοδο έξαρσης των αλλεργιών.

Αν δεν είστε σίγουροι τι σας προκαλεί αλλεργία, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνετε κάποιο αλλεργικό τεστ. Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα σας κατευθύνει.

 

 

 

Extra info

Τα προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας «Πλάνο Υγείας Primary» περιλαμβάνουν απεριόριστες επισκέψεις σε ιατρούς, μεταξύ αυτών και σε ειδικούς αλλεργιολόγους, με μικρό κόστος, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξετε (Standard ή Advance). Επιπλέον, καλύπτεται το κόστος διενέργειας τεστ αλλεργίας, εφόσον αυτό συνταγογραφηθεί από τον ιατρό. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Πηγές:

European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF) – www.ecarf.org/en/

Υπουργείο Υγείας – www.moh.gov.gr

www.Mayoclinic.org

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy