Ηλεκτροκίνητο όχημα : Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας - ydrogios.gr

Ηλεκτροκίνητο όχημα : Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Η αγορά ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος σημαίνει πολλά περισσότερα από την απόκτηση ενός νέου μέσου μεταφοράς. Ουσιαστικά πρόκειται για την ενσωμάτωση μιας νέας τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή.

Το πιο «ζωτικό» (και ακριβό) κομμάτι αυτής της νέας τεχνολογίας είναι η μπαταρία. Με το κόστος της να ανέρχεται στο ένα τέταρτο περίπου του συνολικού κόστους του οχήματος, είναι φυσικό να μας απασχολεί η μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής της. Πέρα από την «τσέπη» μας εξάλλου, ο βαθμός υποβάθμισης της μπαταρίας με τον χρόνο, επηρεάζει άμεσα την απόδοση του οχήματος και την οδηγική μας εμπειρία.

Η μέση διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου εκτιμάται ότι είναι 10 χρόνια υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης. Ενώ ο χρόνος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που την επηρεάζουν, άλλοι παράγοντες όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, οι συνήθειες φόρτισης αλλά και η οδηγική συμπεριφορά είναι δυνατόν να λειτουργήσουν αρνητικά.

Ας δούμε λοιπόν συμβουλές και πρακτικές που συμβάλλουν στη βέλτιστη απόδοση και την μακροζωία της μπαταρίας του ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Φορτίστε σωστά

 • Καθημερινή χρήση: Ιδανικά, διατηρήστε το επίπεδο φόρτισης μεταξύ 20% και 80%. Η τακτική πλήρης φόρτιση (100%) ή η πλήρης εκφόρτιση (0%) επηρεάζουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
 • Μεγάλα ταξίδια: Σε περίπτωση μεγάλων ταξιδιών, μπορείτε να φορτίσετε έως και 100% πριν από την αναχώρηση. Προγραμματίστε στάσεις φόρτισης κατά τη διάρκεια της διαδρομής, λαμβάνοντας υπόψη την αυτονομία του οχήματος και τις διαθέσιμες υποδομές φόρτισης. Αν φορτίσετε στο 100% φροντίστε να ξεκινήσετε άμεσα την οδήγηση.
 • Επιλογή φορτιστή: Προτιμήστε ήπιους ρυθμούς φόρτισης. Η συχνή χρήση ταχυφορτιστών, αν και χρήσιμη σε έκτακτες περιπτώσεις, μπορεί να μειώσει πρόωρα την απόδοση της μπαταρίας.
 • Μην αφήνετε τη μπαταρία να αδειάσει. Όσο το επίπεδο φόρτισης δεν πέφτει κάτω από το 20%, τόσο αυξάνει η διάρκεια ζωής της.
 • Εξοικονόμηση ενέργειας: Αξιοποιήστε εναλλακτικές επιλογές για την άνεση σας, όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα αντί του κλιματισμού, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας από την μπαταρία.

Προστατεύστε από ακραίες θερμοκρασίες

 • Καλοκαίρι: Σταθμεύστε το όχημα σε σκιερό μέρος για να αποφύγετε την υπερθέρμανση, η οποία μπορεί να επιβαρύνει την μπαταρία.
 • Χειμώνας: Παρκάρετε σε γκαράζ ή προστατευμένο μέρος για να διατηρήσετε την ενέργεια της μπαταρίας.

Οδηγήστε έξυπνα

 • Ομαλή οδήγηση: Αποφύγετε τις απότομες επιταχύνσεις και τα φρεναρίσματα, καθώς ασκούν άσκοπη πίεση στην μπαταρία.
 • Σχεδιασμός διαδρομής: Προγραμματίστε τις διαδρομές σας λαμβάνοντας υπόψη την αυτονομία του οχήματος και τις διαθέσιμες υποδομές φόρτισης.
 • Διατήρηση σωστής πίεσης ελαστικών: Η σωστή πίεση ελαστικών συμβάλλει στην αποδοτική κατανάλωση ενέργειας και στην ομαλή λειτουργία του ηλεκτροκίνητου οχήματος

Συντήρηση και Έλεγχος

 • Εξειδικευμένο συνεργείο: Επισκεφθείτε εξειδικευμένα συνεργεία για τυχόν εργασίες συντήρησης ή επισκευής, βεβαιωθείτε ότι οι μηχανικοί είναι καταρτισμένοι σε ηλεκτροκίνητα οχήματα.
 • Προγραμματισμένα σέρβις: Τηρήστε τα προγραμματισμένα σέρβις, όπως ορίζονται από τον κατασκευαστή, για να διασφαλίσετε την άψογη λειτουργία της μπαταρίας. Έτσι κι αλλιώς η συντήρηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος είναι απλούστερη και κοστίζει φθηνότερα από ότι ενός συμβατικού αυτοκινήτου.
 • Τακτικός έλεγχος: Ελέγξτε την μπαταρία τακτικά για τυχόν σημάδια φθοράς ή αλλαγές στην απόδοση. Σε περίπτωση ανησυχιών, απευθυνθείτε σε ειδικό.

Και μια ακόμη συμβουλή: Ελέγχετε πάντα το εγχειρίδιο του οχήματος για συστάσεις του κατασκευαστή σχετικά με τις βέλτιστες οδηγίες φόρτισης, λειτουργίας και επισκευής/αντικατάστασης.

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy