Οδήγηση στη βροχή: Τα SOS σημεία και τι να κάνετε - ydrogios.gr

Οδήγηση στη βροχή: Τα SOS σημεία και τι να κάνετε

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει η οδήγηση στη βροχή και ένα βρεγμένο οδόστρωμα;

Ως οδηγοί οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι ώστε να είμαστε σε θέση να τους προλαμβάνουμε και, εφόσον προκύψουν, να προσαρμόζουμε ανάλογα την οδική μας συμπεριφορά, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια – δική μας και των άλλων.

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Αυξημένη ολισθηρότητα

Το βρεγμένο οδόστρωμα μειώνει την πρόσφυση του οχήματος με το οδόστρωμα, δηλαδή την ευστάθεια του οχήματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες ολίσθησης. Οι γενικοί κανόνες για να αποφύγετε τέτοιου είδους κακοτοπιές είναι οι εξής:

 • Φροντίστε εκ των προτέρων για την καλή κατάσταση των ελαστικών του οχήματος. Κάντε τακτικούς ελέγχους. Βεβαιωθείτε ότι αυτά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος πέλματος όσο και τη σωστή πίεση.
 • Μειώστε ταχύτητα. Η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του ελαστικού με τον δρόμο, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.
 • Οδηγείστε ομαλά, πατήστε γκάζι ή φρένο απαλά, αποφύγετε απότομες κινήσεις του τιμονιού και, εφόσον χρειαστεί, κάντε μικρές διορθωτικές κινήσεις. Είναι επίσης συνετό να αποφεύγετε τις προσπεράσεις ή απότομες αλλαγές λωρίδας.
 • Κρατήστε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Η απόσταση που χρειάζεστε για φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από ότι σε στεγνό.
 • Κινηθείτε στην πιο στεγνή «γραμμή» του δρόμου. Συνήθως αυτή διαμορφώνεται από τη συνεχή κίνηση των αυτοκινήτων.
 • Εάν αισθανθείτε ότι το όχημά σας ολισθαίνει (μπορεί να προκύψει ακόμη και στους προσεκτικότερους οδηγούς), διατηρείστε την ψυχραιμία σας, αποφύγετε να φρενάρετε απότομα και να στρίψετε το τιμόνι. Χαλαρώστε απαλά το πόδι από το γκάζι ώστε το αυτοκίνητο να ελαττώσει σταδιακά ταχύτητα. 

Η υδρολίσθηση συμβαίνει όταν ο ρυθμός συσσώρευσης του νερού μπροστά από τα ελαστικά είναι μεγαλύτερος από αυτόν που το βάρος του οχήματος είναι ικανό να απομακρύνει. Στην περίπτωση αυτή το όχημα ολισθαίνει πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού που δημιουργείται ανάμεσα στα ελαστικά και τον δρόμο και μπορεί να χάσει πλήρaως την επαφή του με τον δρόμο, δημιουργώντας κίνδυνο να γλιστρήσετε ή να βρεθείτε εκτός λωρίδας, ή ακόμη και εκτός δρόμου.

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Χαμηλή ορατότητα

Η βροχή περιορίζει δραστικά την ορατότητα, μία κατάσταση που επιδεινώνεται συνήθως από τα νερά που εκτοξεύουν τα προπορευόμενα αυτοκίνητα. Για να αποφύγετε το πρόβλημα:  

 • Βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και λειτουργούν σωστά, ανά πάσα στιγμή. Φροντίστε τα πλαϊνά τζάμια να είναι καθαρά ώστε να μπορείτε να ελέγχετε εύκολα τους καθρέφτες.
 • Ελέγξτε, πριν ξεκινήσετε, τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας.
 • Χρησιμοποιήστε το σύστημα κλιματισμού – αέρα για να αποφύγετε το θάμπωμα των τζαμιών κατά την οδήγηση υπό βροχή.
 • Ανάψτε τα φώτα πορείας για να είστε εύκολα ορατοί, από οδηγούς και πεζούς, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση της μεγάλη σκάλας των φώτων δεν συνίσταται καθώς αυτή δυσκολεύει τους άλλους οδηγούς. Σε ακραίες συνθήκες βροχής και όταν κινείστε στην εθνική οδό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φώτα ομίχλης, εμπρός και πίσω, προκειμένου να παραμείνετε καλύτερα ορατοί.
 • Αποφύγετε να οδηγείτε πίσω από φορτηγά, λεωφορεία ή άλλα βαρέα οχήματα, τα οποία μπορεί να σηκώσουν πολύ νερό και να σας τυφλώσουν στιγμιαία.
 • Αν η βροχή είναι τόσο δυνατή ώστε οι υαλοκαθαριστήρες να μην μπορούν να απομακρύνουν τον μεγάλο όγκο νερού, είναι καλύτερο να σταματήσετε στην άκρη του δρόμου μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα. Προτιμήστε κάποιο χώρο στάθμευσης ή άλλη προστατευόμενη περιοχή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, κάντε όσο πιο άκρη μπορείτε, κρατήστε τα φώτα πορείας αναμμένα μαζί με τα φώτα κινδύνου (alarm) για να είστε όσο το δυνατόν πιο ορατοί από τους άλλους οδηγούς.

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Νερά στο δρόμο

Πέρα από την ολισθηρότητα, μία δυνατή βροχή είναι πιθανόν να δημιουργήσει διάφορα επικίνδυνα σημεία στον δρόμο, όπως λακκούβες με νερό που δεν είναι άμεσα ορατές, μικρούς ή μεγαλύτερους χειμάρρους, πλημμυρισμένες υπόγειες διαβάσεις, κ.α.

Σε κάθε περίπτωση:

 • Σχεδιάστε εκ των προτέρων τη διαδρομή σας, επιλέγοντας την ασφαλέστερη δυνατή. Αποφύγετε σημεία όπου συνήθως παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις υδάτων ή άγνωστες, επισφαλείς διαδρομές.
 • Εάν βρεθείτε σε σημείο με λιμνάζοντα νερά που δεν μπορείτε να αποφύγετε, χαμηλώστε ταχύτητα και περάστε με μεγάλη προσοχή, διατηρώντας τη μικρότερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Η γρήγορη οδήγηση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ή να προκαλέσει απώλεια του ελέγχου. Στη συνέχεια εφαρμόστε μικρής έντασης και διάρκειας πιέσεις στο πεντάλ του φρένου, ώστε να απομακρύνετε το νερό από το σύστημα πέδησης και να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του.
 • ΜΗΝ οδηγείτε ποτέ σε νερά που δεν γνωρίζετε το βάθος τους, ΜΗΝ προσπαθείτε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται ή χειμάρρους. Παραμείνετε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν πρέπει να κινηθείτε κοντά σε κοίτες ποταμών, λιμνών ή παραθαλάσσιες περιοχές.

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Άλλα σημεία προσοχής:

 • Εάν κινείστε σε κατοικημένες περιοχές, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε πεζούς που κινούνται στο πεζοδρόμιο ή περιμένουν στη στάση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
 • Πριν από κάθε σας μετακίνηση ενημερωθείτε για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα δελτία καιρού.

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy