Είσαι έτοιμος για τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης; Μάθε για τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρουν τα ηλεκτρικά οχήματα. - ydrogios.gr

Είσαι έτοιμος για τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης; Μάθε για τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρουν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Καθώς όλο και περισσότερα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων γίνονται διαθέσιμα και στην Ελλάδα, η ηλεκτροκίνηση μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας αλλάζοντας τον τρόπο των μετακινήσεων. Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, προωθούν πλέον δυναμικά και με συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα την ηλεκτροκίνηση, ως έναν από τους βασικούς τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αποτελούν όμως τα ηλεκτρικά οχήματα όντως μια έξυπνη «πράσινη» επιλογή; Ποια επιπλέον πλεονεκτήματα συνεπάγονται για τον καταναλωτή;

Ας δούμε ορισμένα βασικά δεδομένα.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Παρά τις όποιες αβεβαιότητες τυχόν διατυπώνονται, η επιστήμη μας δείχνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν σαφή οφέλη για το περιβάλλον και το κλίμα σε σχέση με τα συμβατικά. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το συνολικό αποτύπωμα ενός ηλεκτρικού οχήματος (εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου) προέρχεται αποκλειστικά από τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί και από τη διαδικασία παραγωγής (κατά την κίνησή του έχει μηδενικούς ρύπους). Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ακόμη και αν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται τόσο για την παραγωγή του όσο και για την κίνησή του, προέρχονται  από ορυκτά καύσιμα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι συνολικά – καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του – πολύ πιο φιλικό για το περιβάλλον από ένα μικρό βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Στο μέλλον,  και καθώς όλο και περισσότερο θα αξιοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού αλλά και θα βελτιώνεται η ανακύκλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οφέλη αυτά αναμένεται να αυξηθούν. Επιπλέον, οι ηλεκτροκινητήρες είναι πιο αποδοτικοί από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, οπότε μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της μπαταρίας του ηλεκτρικού οχήματος καταλήγει να χρησιμοποιείται για να κινηθεί αυτό. Ειδικά μέσα στην πόλη, τα ηλεκτρικά οχήματα σπαταλούν λιγότερη ενέργεια.  

Λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι αυτά δεν παράγουν τους επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους της εξάτμισης των συμβατικών οχημάτων, όπως οξείδια του αζώτου και μικροσωματίδια. Εξακολουθούν να παράγονται σωματίδια από την πέδηση και από τη φθορά των ελαστικών, αλλά συνολικά είναι λιγότερα σε σύγκριση με το βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Με απλά λόγια, τη ηλεκτροκίνητα οχήματα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, ειδικά στις πόλεις, και κάνουν καλό στο περιβάλλον και την υγεία μας.

Λιγότερος θόρυβος

Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δείχνουν ότι το 20% των Ευρωπαίων εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα κυκλοφοριακού θορύβου κατά τη διάρκεια της ημέρας και περισσότερο από 15% κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τα ηλεκτρικά οχήματα συμβάλλουν στη μείωση της επιβαρυντικής ηχορύπανσης καθώς, ειδικά σε χαμηλότερες ταχύτητες, παράγουν λιγότερο θόρυβο από τα συμβατικά.

Βελτιωμένη ασφάλεια

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ως προς ορισμένα χαρακτηριστικά τους τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ασφαλέστερα σε σχέση με τα συμβατικά. Τα ηλεκτρικά οχήματα τείνουν να έχουν χαμηλότερο κέντρο βάρους που μειώνει τις πιθανότητες μίας ανατροπής. Επίσης, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούν ενέχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο πυρκαγιάς ή έκρηξης σε σύγκριση με τους βενζινοκινητήρες ενώ τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του αμαξώματος τα καθιστούν ανθεκτικότερα και ασφαλέστερα σε περίπτωση μίας σύγκρουσης.

Μικρότερο κόστος χρήσης και συντήρησης

Η χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να επιβαρύνει τον λογαριασμό του ηλεκτρισμού σας ελάχιστα, ωστόσο, το κόστος είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που απαιτείται για τα καύσιμα ενός βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου. Το πιο σημαντικό : το κόστος συντήρησης ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι κατά πολύ χαμηλότερο καθώς αυτό περιέχει πολύ λιγότερα ανταλλακτικά τα οποία χρειάζονται συντήρηση / ανανέωση (π.χ. δεν απαιτείται αλλαγή λαδιών, φίλτρων, μπουζί) ενώ η έλλειψη μηχανικών σημείων τριβής σε έναν ηλεκτροκινητήρα τον καθιστούν πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Και τα μειονεκτήματα;

Είναι αλήθεια ότι, προς το παρόν, τα ηλεκτρικά οχήματα παραμένουν ακριβότερα από τα συμβατικά. Επιπλέον, υπάρχουν ενδοιασμοί που προκύπτουν από, π.χ., τη μικρότερη εμβέλεια οδήγησης αυτών των οχημάτων και τον χρόνο που απαιτείται για την φόρτισή τους. Τα διαθέσιμα σημεία φόρτισης παραμένουν επίσης προς τα παρόν περιορισμένα. Πολλά από τα παραπάνω αναμένεται να αλλάξουν, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι υποδομές βελτιώνονται και όλο και περισσότεροι κατασκευαστές μπαίνουν στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης παρουσιάζοντας νέα μοντέλα, ειδικά στις πιο εμπορικές κατηγορίες οχημάτων, σε χαμηλότερο κόστος. Μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σημαίνει επίσης ότι στο μέλλον θα δούμε τα περιβαλλοντικά οφέλη της ηλεκτροκίνησης να αξιοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό, για το καλό όλων!

 

Σχετικές πηγές και άρθρα:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος – Ηλεκτρικά οχήματα: Μια έξυπνη επιλογή για το περιβάλλον

International Environment Agency

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy