Στη μηχανή με ασφάλεια και τον χειμώνα - ydrogios.gr

Στη μηχανή με ασφάλεια και τον χειμώνα

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Οι βόλτες με τη μηχανή τον χειμώνα μπορεί να μην χάνουν την γοητεία τους, ωστόσο οι προκλήσεις για τον οδηγό είναι σαφώς πιο μεγάλες. Χαμηλές θερμοκρασίες και αντίξοες συνθήκες δημιουργούν πολλές παγίδες και η ασφάλεια στο δρόμο γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα κάνουν τη δίτροχη οδήγηση μια πιο ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.  

Εξοπλισμός για ζεστή και αδιάβροχη οδήγηση

Ξεκινήστε από τα βασικά: επενδύστε σε ζεστά, αδιάβροχα ρούχα και προτιμήστε τα εξειδικευμένα για μοτοσικλετιστές ισοθερμικά. Κατά την οδήγηση, είναι σημαντικό να διατηρείτε κάθε μέρος του σώματος ζεστό και στεγνό, και αυτό περιλαμβάνει και τα άκρα. Εκτός από το μπουφάν και παντελόνι, τα γάντια και οι μπότες είναι πολύ σημαντικά!

Μπορείτε ακόμη να εξοπλίσετε τη μηχανή σας με μια πιο ψηλή ζελατίνα και χούφτες που θα απομακρύνουν τον παγωμένο αέρα από το σώμα και τα χέρια.

Θυμηθείτε: η σωστή προφύλαξη και θερμοκρασία του σώματος δεν σημαίνει μόνο άνεση για τον αναβάτη της μηχανής αλλά και μεγαλύτερη εγρήγορση και καλύτερα αντανακλαστικά κατά την οδήγηση!

Προσοχή στα ελαστικά

Τα ελαστικά σας είναι ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας ασφάλειας, καθώς αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής της μηχανής με τον δρόμο. Το χειμώνα ελλοχεύει ο κίνδυνος της χαμηλότερης πρόσφυσης καθώς η γόμα τους γίνεται πιο σκληρή σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ενώ βροχή, πάγος και χιόνι δημιουργούν ένα ολισθηρό οδόστρωμα. Γι’ αυτό ελέγχετε τακτικά την πίεση και τη γενικότερη κατάσταση των ελαστικών σας και σκεφτείτε τη μετάβαση σε χειμερινά ελαστικά για καλύτερο κράτημα σε κρύους και υγρούς δρόμους.

Η ορατότητα είναι σημαντική

Οι ημέρες είναι μικρότερες το χειμώνα, ενώ τυχόν κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την κατάσταση. Σημαντικό είναι να διατηρείτε καλή ορατότητα στον δρόμο αλλά και να φαίνεστε καλά από τους άλλους οδηγούς. Επενδύστε σε εξοπλισμό υψηλής ορατότητας, ρούχα με ανακλαστικά και κράνος με pinlock (αντιθαμβωτική ζελατίνα). Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φώτα και τα φλας  της μηχανής λειτουργούν όπως πρέπει. Σκεφτείτε την ενίσχυση της μηχανής με προβολείς ομίχλης, ειδικά αν κινείστε σε περιοχές όπου επικρατούν συχνά συνθήκες χαμηλής ορατότητας. 

Σωστή χρήση των φρένων

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η μικρότερη πρόσφυση μπορεί επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των φρένων. Δοκιμάστε τα φρένα σας σε έναν ελεγχόμενο χώρο για να καταλάβετε την ανταπόκρισή τους. Κατά την οδήγηση, χρησιμοποιήστε το γκάζι προοδευτικά και τα φρένα με προσοχή και όσο το δυνατόν λιγότερο. Οδηγείστε με μειωμένη ταχύτητα και αυξήστε την απόσταση ασφαλείας από τα άλλα οχήματα για να μπορείτε να φρενάρετε έγκαιρα και πιο ομαλά.

Προσοχή στις παγίδες του δρόμου

Ο χειμώνας φέρνει απρόβλεπτο καιρό. Γι’ αυτό μείνετε πάντα σε εγρήγορση και δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε κρυμμένες παγίδες, π.χ. λακκούβες, σαμαράκια, πάγο που δεν φαίνεται, κ.α.. Αποφύγετε να κινείστε πάνω σε βρεγμένες λευκές λωρίδες σε διαχωριστικές γραμμές και διαβάσεις, καθώς γλιστράνε σχεδόν όπως ο πάγος. Το ίδιο ισχύει για τις γραμμές του τρένου και τα καπάκια των υπονόμων.

Σχεδιάστε τη διαδρομή σας

Παραμείνετε ενήμεροι για τις καιρικές συνθήκες πριν από την οδήγηση, ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών και οδικών υπηρεσιών και επιλέξτε δρόμους που χρησιμοποιούνται ευρέως. Σε κάθε περίπτωση παραμείνετε σε εγρήγορση και κρατήστε αμυντική στάση ή προτιμήστε να επιστρέψετε, αν ο καιρός χειροτερέψει απρόβλεπτα. 

Ενημερώστε κάποιον για την προγραμματισμένη σας διαδρομή και τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης, ειδικά για μεγαλύτερες διαδρομές και ταξίδια.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Ο καιρός μπορεί να είναι κρύος, ωστόσο είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι για να διατηρείτε τη συγκέντρωση και εγρήγορσή σας κατά την οδήγηση. Καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα δοχείο με νερό ή και ζεστό ρόφημα στον δρόμο.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Φροντίστε πάντα να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε μία έκτακτη ανάγκη. Έχετε μαζί σας τον βοηθητικό εξοπλισμό, φακό, βασικά εργαλεία και ένα τηλέφωνο πλήρως φορτισμένο.

Και η πιο σημαντική συμβουλή

Γνωρίζετε τα όριά σας

Δεν είναι κακό να αφήσετε τη μηχανή στο γκαράζ μια δύσκολη ημέρα.  Στην πραγματικότητα, όταν οι συνθήκες είναι πολύ δυσμενείς ή όταν αισθάνεστε κόπωση η απόλυτη συμβουλή για την ασφάλεια είναι μία: Μην οδηγήσετε, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο!

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy