Στην μοτοσυκλέτα με συνεπιβάτη - Συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις - ydrogios.gr

Στην μοτοσυκλέτα με συνεπιβάτη – Συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Τα δεδομένα ασφάλειας αλλάζουν όταν στη μοτοσυκλέτα επιβαίνουμε με παρέα. Ο ρόλος του δεύτερου αναβάτη είναι καθοριστικός καθώς αυξάνει το βάρος, ενώ με τη στάση του σώματός του και τις αντιδράσεις του μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια της μοτοσυκλέτας. Ο οδηγός θα πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα την οδική του συμπεριφορά και να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους χειρισμούς. Από την άλλη και ο ίδιος ο συνεπιβάτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός, συνεργάσιμος και ενημερωμένος για τους βασικούς κανόνες ασφάλειας κατά τη διαδρομή.  

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Συμβουλές για τον οδηγό της μοτοσυκλέτας

 • Ξεκινήστε διαβάζοντας το εγχειρίδιο της μοτοσυκλέτας. Ελέγξτε αν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το βάρος. Ρυθμίστε τις αναρτήσεις και αυξήστε την πίεση των ελαστικών, ειδικά πριν από ταξίδι.   
 • Φορέστε κράνος και ζητείστε από τον συνεπιβάτη σας να κάνει το ίδιο. Σε μεγάλα ταξίδια είναι απαραίτητο και οι δύο να φοράτε τα σωστά προστατευτικά ενδύματα.  
 • Υπολογίστε περισσότερο χρόνο και χώρο / απόσταση κατά τους ελιγμούς. Το ίδιο ισχύει και για το προσπέρασμα άλλου οχήματος που πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη προσοχή.  
 • Αποφύγετε τις μεγάλες κλίσεις, σπασμωδικές κινήσεις, απότομους ελιγμούς, επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.
 • Χρησιμοποιήστε το φρένο πιο «μαλακά» και πιο νωρίς λαμβάνοντας υπόψη την μεγαλύτερη απόσταση που χρειάζεται για να ακινητοποιηθεί η μοτοσυκλέτα.  
 • Εφαρμόστε ένα απλό σύστημα επικοινωνίας με τον συνεπιβάτη σας κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Χρησιμοποιείστε, π.χ.  χτυπήματα ώμου (ένα πάτημα για επιβράδυνση, δύο για σταμάτημα, κτλ.). Για μεγαλύτερα ταξίδια, ενδείκνυνται τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας κράνους. 
 • Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον συνεπιβάτη σας πριν τη διαδρομή, σεβαστείτε τους όποιους φόβους του και προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Ένας φοβισμένος συνεπιβάτης μπορεί άθελά του να έχει άσκοπες ή επικίνδυνες αντιδράσεις που θα σας δυσκολέψουν. Το ζητούμενο είναι να έχετε μία ασφαλή και ευχάριστη διαδρομή. 

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Συμβουλές για τον συνεπιβάτη της μοτοσυκλέτας:

 • Ανεβείτε με προσοχή, αφού ο οδηγός έχει ανέβει και σας έχει ενημερώσει ότι είναι έτοιμος. 
 • Κρατηθείτε τυλίγοντας τα χέρια σας γύρω από τη μέση του οδηγού ή, εναλλακτικά, με το ένα χέρι γύρω από τη μέση του οδηγού και το άλλο στην χειρολαβή που μπορεί να έχει η μοτοσυκλέτα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζετε ότι κατά την επιτάχυνση δεν θα γείρει πίσω το σώμα σας, επηρεάζοντας έτσι την ισορροπία.  
 • Παραμείνετε όσο το δυνατόν ουδέτερος όσο η μοτοσυκλέτα κινείται. Η πιο ασφαλής θέση είναι εκείνη που σας επιτρέπει να κινείστε σαν «ένα σώμα» με τον οδηγό. Πρέπει να βρίσκεστε διαρκώς σε επαφή μαζί του και να ακολουθείτε την κίνησή του σώματός του όταν η μοτοσυκλέτα παίρνει κλίση.  
 • Κρατήστε τα πόδια σας μακριά από την εξάτμιση, πάνω στα υποπόδια, ανά πάσα στιγμή. Μην ακουμπάτε κάτω όταν η μοτοσυκλέτα σταματά. 
 • Παραμείνετε ήρεμος κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Αποφύγετε τι ξαφνικές κινήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χειρισμό της μοτοσυκλέτας. 

 

Καλές και ασφαλείς διαδρομές!

Και για την ασφάλιση της μοτοσυκλέτας σας δείτε τα ολοκληρωμένα προγράμματα εδώ: https://ydrogios.gr/web/asfalisi-aftokinitou/asfalisi-moto/

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy