Βραχυκύκλωμα στο σπίτι: Πού οφείλεται και τι μπορείς να κάνεις - ydrogios.gr

Βραχυκύκλωμα στο σπίτι: Πού οφείλεται και τι μπορείς να κάνεις

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Το βραχυκύκλωμα είναι ένα από τα πιο συχνά ηλεκτρολογικά προβλήματα που μπορεί να συμβούν στο σπίτι, οποιαδήποτε στιγμή, προκαλώντας αναστάτωση αλλά και ζημιές που επιβαρύνουν τον οικιακό προϋπολογισμό. Η ασφάλιση της κατοικίας σου, εφόσον περιλαμβάνει τη σχετική κάλυψη, σου παρέχει σημαντική εξασφάλιση σε αυτήν την περίπτωση.  Καλό είναι επίσης να γνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις ένα βραχυκύκλωμα αλλά και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις όταν συμβεί.

Γιατί συμβαίνει;

Στο βραχυκύκλωμα διακόπτεται ξαφνικά η τροφοδοσία των καλωδίων με ρεύμα.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες βραχυκυκλώματος στο σπίτι είναι η ύπαρξη τυχόν παλιών καλωδιώσεων ή και φθορών στη μόνωση γύρω από τα καλώδια. Οι φθορές αυτές μπορεί να οφείλονται  σε αφανείς λόγους όπως η ύπαρξη υγρασίας στον τοίχο ή μία κρυφή διαρροή νερού, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως π.χ. η πρόκληση ζημιάς στο καλώδιο από κάποια οικοδομική εργασία ή απρόσκλητοι «επισκέπτες», π.χ. τρωκτικά. Βραχυκύκλωμα μπορεί ακόμη να προκληθεί από μια απότομη αυξομείωση στην τάση του ρεύματος, μια ελαττωματική συσκευή, την υπερφόρτωση του δικτύου π.χ. από τη χρήση πολλών συσκευών ταυτόχρονα ή και τις χαλαρές συνδέσεις των καλωδίων στις πρίζες ή τις συσκευές.

Πώς σε προστατεύει η ασφάλισή σου:

Ένα βραχυκύκλωμα μπορεί να προκαλέσει μικρές ή και μεγαλύτερες ζημιές στο σπίτι, από τις ίδιες τις καλωδιώσεις του κτιρίου έως τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ φυσικά, υπάρχει και ο κίνδυνος της πρόκλησης μιας εκτεταμένης φωτιάς με ανυπολόγιστες συνέπειες. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίες ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των οικιακών πυρκαγιών οφείλονται σε βραχυκύκλωμα.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό η κατοικία μας να είναι ασφαλισμένη για τους κινδύνους αυτούς.  

Στην Υδρόγειο Ασφαλιστική:

 • Η περίπτωση πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα καλύπτεται από τη γενική κάλυψη πυρκαγιάς σε όλα τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας, μόνιμης και εξοχικής.
 • Οι ζημιές στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (καλωδιώσεις, πρίζες, κτλ.) του κτιρίου αλλά και τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού, καλύπτονται από την εξειδικευμένη κάλυψη βραχυκυκλώματος που επίσης περιέχεται σε όλα τα προγράμματα.
 • Η κάλυψη επεκτείνεται σε όλες τις βασικές περιπτώσεις πρόκλησης ενός βραχυκυκλώματος – υπέρταση, υπερφόρτωση των ηλεκτρικών γραμμών, σχηματισμό τόξου, διαφυγή ρεύματος, αυξομείωση της τάσης, υπερθέρμανση ή  κακή  λειτουργία  οργάνων μέτρησης, όπως π.χ. θερμοστατών της κεντρικής θέρμανσης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην Υδρόγειο Ασφαλιστική οι ζημιές από βραχυκύκλωμα καλύπτονται ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει εστία φωτιάς / φλόγα στο ασφαλισμένο αντικείμενο  – κάτι που δεν παρέχεται πάντα από τα ασφαλιστικά προγράμματα που θα βρείτε διαθέσιμα στην αγορά.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι σε όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα κατοικίας παρέχεται δωρεάν η 24ωρη υπηρεσία επείγουσας τεχνικής βοήθειας, που περιλαμβάνει την άμεση αντιμετώπιση τυχόν ηλεκτρολογικών βλαβών στις σταθερές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σου από επαγγελματία ηλεκτρολόγο που έρχεται στο χώρο σου, οποιαδήποτε ώρα με ένα τηλεφώνημα.

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Υπάρχουν πρακτικά μέτρα που μπορείς να πάρεις, όπως:

 • Να ελέγχεις τακτικά τις συσκευές στο σπίτι, ιδιαίτερα μάλιστα τις παλιές, για τυχόν ενδείξεις ελαττωματικής λειτουργίας.
 • Να αντικαθιστάς άμεσα παλιές και φθαρμένες καλωδιώσεις καθώς και παλιές ή «χαλαρωμένες» πρίζες καλώντας επαγγελματία ηλεκτρολόγο.
 • Να φροντίζεις να παίρνεις μέτρα για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων τρωκτικών, εφόσον έχεις εντοπίσει τέτοιο πρόβλημα στο σπίτι σου.
 • Να μην χρησιμοποιείς φθηνά πολύπριζα – καθώς αυτά αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες βραχυκυκλωμάτων στο σπίτι. Φρόντιζε να αγοράζεις πάντα ποιοτικά πολύπριζα που διαθέτουν ασφάλεια για προστασία από υπέρταση και υπερφόρτωση καθώς και διακόπτη.
 • Να μην τρυπάς τον τοίχο ή βάζεις καρφιά σε σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν καλωδιώσεις, π.χ. στη νοητή ευθεία κατά μήκος ή ύφος των πριζών.
 • Να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα πολλές ενεργοβόρες συσκευές, σε απλές γραμμές ή στο ίδιο πολύπριζο.
 • Πολύ σημαντικό! Να αποσυνδέεις τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείς ή όταν απουσιάζεις για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. στις καλοκαιρινές διακοπές στου ή στο εξοχικό σου όσο μένει κλειστό).

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις – πάντα με προσοχή – για να διαχειριστείς προσωρινά το πρόβλημα προτού καλέσεις τον ηλεκτρολόγο. 

Αρχικά μπορείς να ελέγξεις τον ηλεκτρικό πίνακα. Εάν έχει γίνει διακοπή ρεύματος, δοκίμασε να κατεβάσεις όλους τους διακόπτες του πίνακα και να τους ανεβάσεις ξανά έναν – έναν. Αν κάποιος από αυτούς ξαναπέσει, το βραχυκύκλωμα προέρχεται από το κύκλωμα που ελέγχει ο συγκεκριμένος διακόπτης. Αποσύνδεσε οποιαδήποτε συσκευή ελέγχεται από αυτόν τον διακόπτη και ανέβασε τον κεντρικό για να επανέλθει το ρεύμα. Αν το πρόβλημα επιμένει κάλεσε αμέσως έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Αν σταμάτησε να λειτουργεί κάποια συσκευή αποσύνδεσέ τη από την πρίζα και δοκίμασε να δεις αν το πρόβλημα προέρχεται από εκεί και όχι από την ίδια συσκευή συνδέοντας κάποια άλλη συσκευή.

Σε κάθε περίπτωση που υποψιάζεσαι κάτι πιο σοβαρό π.χ. διαρροή ρεύματος, σπινθήρα ή μυρωδιά καμένου από κάποια ύποπτη συσκευή, κτλ., κάλεσε αμέσως τον ηλεκτρολόγο.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ!

Χρήσιμες συμβουλές για την αποζημίωσή σου μετά από ζημιά:

 • Ενημέρωσε άμεσα τον ασφαλιστή σου ή το τμήμα αποζημιώσεων της εταιρείας για να σε καθοδηγήσουν για όλα τα απαραίτητα βήματα.
 • Κράτησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός και τη ζημιά, όπως φωτογραφικό υλικό, βίντεο, κατεστραμμένα αντικείμενα και φυσικά πρωτότυπες αποδείξεις εξόδων που έκανες για την αποκατάσταση της ζημιάς.
 • Μην πετάξεις ή αντικαταστήσεις το βραχυκυκλωμένο αντικείμενο προτού γίνει η απαραίτητη καταγραφή της ζημιάς από τους αρμόδιους. 
 • Στην Υδρόγειο Ασφαλιστική παρέχεται η δυνατότητα Online πραγματογνωμοσύνης και καταγραφής της ζημιάς μέσω βιντεοκλήσης.

Επικοινωνία με Υδρόγειο Ασφαλιστική – Αποζημιώσεις Κλάδου Περιουσίας:

210 9477360 / 9477273 zimies@ydrogios.gr

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy