7 tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα - ydrogios.gr

7 tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η συχνότητα και η σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνονται. Η χαμηλή ορατότητα σε συνδυασμό με πιθανή κούραση ή μειωμένα αντανακλαστικά εκ μέρους του οδηγού δημιουργούν αυξημένους κινδύνους. Καλό είναι λοιπόν – ιδιαίτερα μάλιστα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι ώρες της νυχτερινής οδήγησης είναι ακόμη περισσότερες – να είμαστε σε εγρήγορση, προσαρμόζοντας κατάλληλα την οδηγική μας συμπεριφορά και λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα προφύλαξης. Ας δούμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.

1. Χαμηλώστε ταχύτητα – Οδηγήστε αμυντικά
Η μειωμένη ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας καθιστά πιο δύσκολη την παρακολούθηση της ροής του δρόμου, των πλευρικών εμποδίων και των άλλων κινούμενων οχημάτων. Ας συνυπολογίσουμε εδώ ότι το οδικό δίκτυο της χώρας μας και ειδικά το επαρχιακό κρύβει αρκετές κακοτεχνίες. Η καλύτερη «στρατηγική» σε τέτοιες συνθήκες είναι η ελάττωση της ταχύτητας και η αμυντική οδήγηση. Με τη μείωση της ταχύτητας, αντισταθμίζετε την περιορισμένη ορατότητα και έχετε μεγαλύτερο περιθώριο να αντιδράσετε σε όποιο πρόβλημα προκύψει στο δρόμο. Περαιτέρω ελάττωση της ταχύτητας και εγρήγορση συστήνονται φυσικά όταν επικρατούν δυσχερείς καιρικές συνθήκες όπως βροχή, χιόνι ή χαλάζι.

2. Φροντίστε εκ των προτέρων για την καλή ορατότητά σας ως οδηγός
Για να είναι πλήρως λειτουργικά και αποδοτικά τα φώτα του αυτοκινήτου σας πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα αλλά και καθαρά. Πολλές φορές σκόνη, λάσπες και γύρη κατακάθονται πάνω στα φανάρια του αυτοκινήτου, γι’ αυτό και πρέπει να καθαρίζονται συχνά. Επιπλέον, ένα βρώμικο παρμπρίζ μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την ορατότητά σας. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξεκινήσετε το ταξίδι σας με καθαρό παρμπρίζ, φώτα αλλά και παράθυρα.
Επιπλέον, διατηρήστε καθαρούς και στη σωστή κλίση τους εξωτερικούς καθρέφτες σας και κρατήστε χαμηλά τα φώτα και τις πηγές φωτός εντός του οχήματος. Μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε και τον εσωτερικό καθρέφτη κατάλληλα για νυχτερινή οδήγηση ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σας.

3. Χρησιμοποιήστε σωστά τα φώτα
Ανοίξτε την πρώτη σκάλα όταν το φως αρχίζει να μειώνεται (συννεφιά, βροχή, απόγευμα) ώστε να είστε ευκολότερα ορατοί.
«Ανεβείτε» στη μεσαία σκάλα – φώτα διασταύρωσης – μόλις η μείωση του φωτός ενταθεί (βαριά βροχή, σκοτάδι).
Χρησιμοποιήστε τα φώτα πορείας – μεγάλη σκάλα, μόνο εκτός κατοικημένων περιοχών, σε επαρχιακούς δρόμους και δρόμους με μειωμένη κίνηση, για να αυξήσετε την ορατότητά σας. Σε περίπτωση που το όχημά σας δεν διαθέτει αυτόματη προσαρμογή σύμφωνα με τα διερχόμενα οχήματα, θυμηθείτε ότι πρέπει να κατεβάσετε τη σκάλα τόσο όταν σας πλησιάζει όχημα από το αντίθετο ρεύμα, όσο και όταν ακολουθείτε εσείς ένα όχημα.
Επίσης, κάνετε σωστή χρήση των εμπρός φώτων ομίχλης και μόνο όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγω ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής.

4. Προετοιμαστείτε και δράστε σωστά σε περίπτωση ανάγκης
Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα ή έκτακτη ανάγκη, προσπαθήστε να μετακινήσετε το το όχημά σας στην άκρη του δρόμου (ή τη ΛΕΑ) και να φτάσετε σε ένα ασφαλές σημείο χωρίς κινούμενα οχήματα (π.χ βενζινάδικό, ΣΕΑ), προτού καλέσετε την οδική βοήθεια ή άλλη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να παραμείνετε εμφανώς ορατοί. Εάν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε προς ασφαλές σημείο και μέχρι την έλευσης βοήθειας, παραμείνετε σε μέρος εκτός της οδού, πίσω από το στηθαίο ασφαλείας, εφόσον υπάρχει, ανοίγοντας τα φώτα προειδοποίησης (αλάρμ) αλλά και τα εσωτερικά φώτα. Χρησιμοποιήστε επίσης ανακλαστικό γιλέκο και ανακλαστικό τρίγωνο για να αυξήσετε την ορατότητά σας από τους διερχόμενους οδηγούς.

5. Μην οδηγείτε κουρασμένοι
Αν και μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, πολλοί οδηγοί δεν αναγνωρίζουν εύκολα τα σημάδια της κούρασης πριν ξεκινήσουν ένα νυχτερινό ταξίδι. Η απουσία φυσικού φωτός μπορεί εύκολα να δημιουργήσει το αίσθημα νύστας στους οδηγούς, ειδικά όταν έχουν προηγηθεί περισσότερες από 18 ώρες χωρίς ύπνο. Αν διαπιστώσετε κούραση, νύστα ή κάποια άλλη αιτία μειωμένης αντίληψης στην οδήγηση κάντε μία στάση. Ιδανικά επισκεφθείτε έναν σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή βενζινάδικο, και πάρτε ενέργεια με ένα σνακ, ένα καφέ ή λίγο περπάτημα.
Περιττεύει ίσως να επαναλάβουμε εδώ ότι οδήγηση και αλκοόλ δεν συνδυάζονται σε καμία περίπτωση, είτε μέρα, είτε νύχτα. Ειδικά όμως τη νύχτα, ενδείκνυται να είμαστε επιπλέον προσεκτικοί για άλλους οδηγούς που ενδεχομένως να βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ και να οδηγούν απρόσεκτα, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε έγκαιρα όταν χρειαστεί.

6. Προσοχή στα δυνατά φώτα
Μια ξαφνική, δυνατή πηγή φωτός κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να δυσχεράνει την όραση. Εάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας έλθετε αντιμέτωποι με τους προβολείς ενός διερχόμενου οχήματος, παραμείνετε ψύχραιμοι. Προσπαθήστε να κρατήσετε το βλέμμα σας στην αντίθετη άκρη του δρόμου και ακολουθήστε τις λευκές διαγραμμίσεις της λωρίδας σας για να μείνετε εντός αυτής, μέχρις ότου προσπεράσετε το όχημα και αποκατασταθεί η ορατότητά σας. Έτσι θα αποφύγετε τον αποπροσανατολισμό σας και τον κίνδυνο ενός ατυχήματος.

7. Προσοχή σε πεζούς, ποδήλατα και άγρια ζώα
Παρακολουθείτε στενά το δρόμο για τυχόν εμπόδια και κινούμενα αντικείμενα και χρησιμοποιήστε την περιφερική σας όραση, για μέγιστη ορατότητα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε πεζούς και ποδηλάτες που είναι πιο δυσδιάκριτοι αλλά και διερχόμενα ζώα, ειδικά σε επαρχιακούς δρόμους. Η αυξημένη προσοχή και η μειωμένη ταχύτητα θα σας εξασφαλίσουν αρκετό χρόνο αντίδρασης σε κάθε περίπτωση.

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy