Ασφάλεια και οικονομία στη χρήση των οικιακών συσκευών
Οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην καθημερινότητά μας, αλλά χρειάζονται την απαραίτητη φροντίδα. Η σωστή συντήρηση όπως και η υπεύθυνη και ασφαλής χρήση τους, όχι μόνο αποτρέπουν βλάβες και κινδύνους, αλλά βελτιστοποιούν την απόδοση, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και ωφελούν τόσο την τσέπη μας όσο και το περιβάλλον.
Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Συντήρηση και Καθαριότητα
Μια καθαρή ηλεκτρική συσκευή λειτουργεί αποτελεσματικότερα και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον είναι πιο ασφαλής, καθώς αποφεύγουμε βλάβες ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την αναπόφευκτη συσσώρευση βρωμιάς.
- Κλιματιστικά: Τα φίλτρα αέρα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και αποδοτική λειτουργία του κλιματιστικού και η διατήρηση της υγιεινής του αέρα. Ο έλεγχος του ψυκτικού υγρού καλό είναι να γίνεται μία φορά τον χρόνο, ιδανικά πριν την θερινή περίοδο, από επαγγελματία ψυκτικό.
- Ψυγείο: Κράτα το ψυγείο σου καθαρό και τακτοποιημένο, χωρίς να το υπερφορτώνεις! Η καθαριότητα εξασφαλίζει υγιεινά τρόφιμα και μειώνει τη σπατάλη τροφής ενώ η τακτοποίηση σε βοηθά να ξέρεις τι έχεις ανά πάσα στιγμή και να μαγειρεύεις πιο εύκολα. Ο τακτικός καθαρισμός και η απόψυξη, αν δημιουργηθεί πάγος, εξασφαλίζουν σωστή κυκλοφορία του αέρα και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.
- Πλυντήριο πιάτων και ρούχων: Τα φίλτρα των πλυντηρίων είναι καλό να καθαρίζονται τακτικά για να μην δημιουργούνται οσμές και να προλαμβάνονται βλάβες. Ξεκίνησε κάθε πλύση με γεμάτο πλυντήριο, αλλά χωρίς να το υπερφορτώνεις για να εξοικονομήσεις νερό και ενέργεια.
- Φούρνος: Καθάρισε τακτικά το εσωτερικό του φούρνου από λίπη και υπολείμματα τροφών για να αποφύγεις καπνούς και δυσάρεστες οσμές στο σπίτι. Μην ξεχνάς να κλείνεις τον φούρνο όταν δεν τον χρησιμοποιείς.
- Κάθε συσκευή έχει τις δικές της οδηγίες χρήσης τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε! Διάβασε λοιπόν το εγχειρίδιο χρήσης και φρόντισε να κάνεις τακτικά service, όπου χρειάζεται, από εξειδικευμένους τεχνικούς.
Σωστή Θέση :
Απόφυγε την τοποθέτηση συσκευών σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία. Ειδικά για το ψυγείο, το ιδανικό είναι να είναι τοποθετημένο μακριά από πηγές θερμότητας (π.χ. εστία, θερμοσίφωνας) και με λίγο κενό χώρο γύρω του για καλύτερο αερισμό.
Αποφυγή Υπερφόρτωσης:
- Μην συνδέεις πολλές συσκευές σε μία πρίζα ή πολύπριζο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση, βραχυκύκλωμα, βλάβες ή ακόμη και πυρκαγιά.
- Χρησιμοποίησε πολύπριζα με ασφάλεια υπέρτασης για να προστατεύσεις τις συσκευές από αιφνίδιες αυξομειώσεις της τάσης ρεύματος που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες.
- Μην ξεχνάς να αποσυνδέεις τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς συχνά από την πρίζα για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας – ταυτόχρονα τις προστατεύεις από υπερθέρμανση ή υπερτάσεις ρεύματος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αποσυνδέεις συσκευές που χρησιμοποιούν νερό, όπως πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων, όταν δεν λειτουργούν.
Παιδική ασφάλεια:
- Εξήγησε στα παιδιά τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
- Κάλυψε τις πρίζες με ειδικά προστατευτικά καλύμματα για να αποτρέψεις την πρόσβαση παιδιών και πιθανούς τραυματισμούς.
- Τοποθέτησε την τηλεόραση σε ύψος που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη στα παιδιά. Χρησιμοποίησε συσκευές ασφαλείας για να την στερεώσεις στον τοίχο.
- Οργάνωσε σωστά τα καλώδια γύρω ή κάτω από τις ηλεκτρικές συσκευές. Μην αφήνεις καλώδια να κρέμονται.
Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων:
- Κατά την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών, επίλεξε αυτές με υψηλή ενεργειακή κλάση (A++ ή A+++).
- Αναζήτησε το σήμα ενεργειακής ταξινόμησης στις ετικέτες των συσκευών και σύγκρινε τις τιμές κατανάλωσης ενέργειας πριν κάνεις την επιλογή σου.
- Αντικατάστησε τις παραδοσιακές λάμπες με λάμπες LED, οι οποίες καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια και έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Επιπλέον tips για ασφάλεια και οικονομία:
- Άφησε τα μαγειρεμένα φαγητά να κρυώσουν πριν τα τοποθετήσεις στο ψυγείο. Η τοποθέτηση ζεστών τροφίμων στο ψυγείο αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.
- Καταπολέμησε τις οσμές του ψυγείου με φυσικό τρόπο, βάζοντας λίγη μαγειρική σόδα σε ένα μπολάκι, κόβοντας μερικές φέτες λεμονιού ή απλώνοντας λίγο καφέ σε ένα πιατάκι.
- Ρυθμίστε τη σωστή θερμοκρασία: 4°C για το ψυγείο και -18°C για την κατάψυξη.
- Χρησιμοποίησε τα προγράμματα οικονομικής πλύσης στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων.
- Αποσύνδεσε την τηλεόραση από την πρίζα και την κεραία κατά τη διάρκεια καταιγίδων.
- Μην αφήνεις ποτέ ανοικτό τον θερμοσίφωνα για πολλή ώρα. Φρόντισε να του κάνεις τακτικά συντήρηση προκειμένου να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του.
Extra Info: Για τα μικρά ή μεγάλα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σου χώρο και αφορούν ΚΑΙ τις συσκευές σου, η Υδρόγειος Ασφαλιστική σου προσφέρει τη δωρεάν, 24ωρη υπηρεσία επείγουσας τεχνικής βοήθειας που περιλαμβάνει:
- Την άμεση αποστολή τεχνικού για επείγουσες βλάβες / ζημιές σε υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, τζάμια, κλειδαριές, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.
- Την σύσταση εξειδικευμένων τεχνικών διάφορων ειδικοτήτων για μη επείγοντα περιστατικά και βλάβες κάθε είδους στο σπίτι και τις συσκευές μας.
Μάθε περισσότερα εδώ.