Ασφαλείς διαδρομές με παιδιά στο αυτοκίνητο - ydrogios.gr

Ασφαλείς διαδρομές με παιδιά στο αυτοκίνητο

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Ασφαλείς διαδρομές με παιδιά στο αυτοκίνητο

H ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο απαιτεί την ύψιστη προσοχή μας καθώς αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τροχαία ατυχήματα.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη αλλά και τη σωστή οδική εκπαίδευση των μικρών σας επιβατών ακολουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες και απολαύστε μαζί τους ασφαλείς και ευχάριστες διαδρομές.


Παιδικό κάθισμα
Τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντα σε εγκεκριμένου τύπου παιδικό κάθισμα, ακόμα και όταν διανύουμε μικρές αποστάσεις. Ο ΚΟΚ επιβάλλει τη χρήση παιδικών καθισμάτων – συστημάτων συγκράτησης για παιδιά έως και 12 ετών, ωστόσο το σωστό παιδικό κάθισμα επιλέγεται με βασικό κριτήριο το ύψος – σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία- και το βάρος του παιδιού. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων ανάλογα με τα παραπάνω κριτήρια ενώ, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, το κάθισμα πρέπει να φέρει τη σήμανση «ECE R44/03» ή μεταγενέστερη αυτής, να αναγράφει τα όρια βάρους και ηλικίας του παιδιού, καθώς και την ένδειξη συμβατότητας για όλα τα οχήματα «UNIVERSΑL». Είναι λοιπόν σημαντικό η επιλογή του καθίσματος να γίνεται μετά από ενδελεχή ενημέρωση από εξειδικευμένα σημεία πώλησης και να αντιστοιχεί στο σωματότυπο του παιδιού σας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην τοποθέτηση και χρήση του καθίσματος με βάση πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία, από το 2011 και μετά, όλα τα νέα οχήματα πρέπει να φέρουν υποδοχείς ISΟfix στο πίσω κάθισμα, ένα ειδικό σύστημα τοποθέτησης παιδικών καθισμάτων χωρίς τη χρήση ζώνης ασφαλείας, το οποίο θεωρείται πιο ασφαλές και απλό ως προς την σωστή του τοποθέτηση.
Εάν ωστόσο το κάθισμα απαιτεί εγκατάσταση με τη ζώνη ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι αυτή είναι σωστά συντηρημένη και έχει εφαρμοστεί σωστά.
 


Θέση στο αυτοκίνητο
Το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Όταν το παιδί μεγαλώσει αρκετά ώστε να μην χρειάζεται το ειδικό κάθισμα πρέπει και πάλι να κάθεται στις πίσω θέσεις φορώντας πάντοτε τη ζώνη ασφαλείας του.

Μωρά έως και την ηλικία των 15 μηνών πρέπει να τοποθετούνται σε καθισματάκια της αντίστοιχης κατηγορίας, με όψη προς τα πίσω. Εάν, για κάποιο εξαιρετικό και μόνο λόγο, χρειαστεί να τοποθετήσετε το καθισματάκι του μωρού μπροστά, πρέπει να έχετε απενεργοποιήσει τον αερόσακο, ιδιαίτερα τον πλαϊνό, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος.
 


Επίβλεψη και άλλα σημεία προσοχής
Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή γύρω από το όχημά σας.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας φροντίστε οι πόρτες του οχήματος δίπλα στα παιδιά σας να είναι ασφαλισμένες ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν από μέσα. Επίσης, φροντίστε ώστε τα παιδιά να μην βγάζουν κανένα σημείο του σώματός τους έξω από τα παράθυρα – καλύτερα κλείστε τα και ασφαλίστε τα.
Μετά την έξοδό σας από το αυτοκίνητο, φυλάξτε τα κλειδιά του σε ασφαλές σημείο μακριά από μικρά παιδιά.

 

Συμπεριφορά στο αυτοκίνητο
Ενημερώστε και ευαισθητοποιήστε τα παιδιά σας για τη σωστή οδική συμπεριφορά από μικρή ηλικία. Το πιο σημαντικό – γίνετε εσείς οι ίδιοι το θετικό παράδειγμα οδηγού ή επιβάτη στο αυτοκίνητο. Φορέστε τη ζώνη σας και βεβαιωθείτε ότι όλοι τη φορούν προτού ξεκινήσετε. Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο όταν οδηγείτε. Συμπεριφερθείτε ήρεμα και υπεύθυνα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Εάν ένα μικρό παιδί διαμαρτύρεται ή κλαίει, προτιμήστε να σταματήσετε σε κατάλληλο σημείο για να το ηρεμήσετε και μετά να συνεχίσετε τη διαδρομή σας.

 
Πηγές: Ελληνική Αστυνομία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ΙΟΑΣ, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy