Θετική σκέψη: Η Καλή Πράξη που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας σήμερα! - ydrogios.gr

Θετική σκέψη: Η Καλή Πράξη που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας σήμερα!

Υδρόγειος Ασφαλιστική ydrogios.gr Ασφάλεια ιχ αυτοκινήτου ασφάλεια σπιτιού επιχειρήσεις home BLog συνεργάτες ασφαλιστής ασφάλειες Ydrogios

Αισιοδοξία, ελπίδα, έμπνευση, αγάπη, ενθουσιασμός, χαρά, ικανοποίηση, ευγνωμοσύνη για όσα κάνουν τη ζωή μας σημαντική.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις εκφράσεις που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να περιγράψουν θετικά συναισθήματα ή σκέψεις, τα συστατικά που όλοι αναγνωρίζουμε ως τα πιο σημαντικά στη «συνταγή» μίας ευτυχισμένης και υγιούς ζωής.

Είναι αλήθεια ότι η προηγούμενη χρονιά μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες δυσκολίες και έβαλε «ψηλά» εμπόδια στην προσπάθειά μας για διατήρηση μια καλής και αισιόδοξης στάσης στην καθημερινότητά μας. Επιπλέον μπορεί να μας απομάκρυνε από τους στόχους μας, προσωπικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς, συλλογικούς.
Καθώς όμως ήδη βαδίζουμε τα πρώτα βήματα του 2021 και παρότι οι προκλήσεις παραμένουν πολλές, η σημασία της θετικής σκέψης παραμένει αδιαπραγμάτευτη.


Για αρχή, ας αναλογιστούμε το εξής: η θετική σκέψη δεν αφορά την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι καλά, αλλά περισσότερο την «οργάνωση» του εσωτερικού μας κόσμου και των καθημερινών μας πράξεων πάνω στη λογική ότι, με ρεαλιστική ματιά αλλά και τη σοφία που αποκτάμε μέσα από τις δυσκολίες της ζωής, μπορούμε και αξίζει πάντα να προσπαθούμε για το καλύτερο.

Εξάλλου υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που αποδεικνύουν ότι η θετική και αισιόδοξη στάση έχει απτά και ουσιαστικά οφέλη στην καθημερινότητά μας – με άλλα λόγια είναι η καλύτερη πράξη που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας – και τους αγαπημένους μας – σήμερα και κάθε μέρα!

Επίλυση προβλημάτων
Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν ίσως ρυτίδες στο μέτωπό μας – αλλά δεν λύνουν προβλήματα. Θετική στάση δεν σημαίνει φυσικά υπεραισιοδοξία και να αγνοούμε τα προβλήματα αλλά να τα αντιμετωπίζουμε ως προκλήσεις, να αναγνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να τα επιλύσουμε ή να επιδράσουμε σε αυτά και να προσπαθούμε γι’ αυτό. Σημαίνει επίσης ότι, εάν αποτύχουμε, μπορούμε να ξαναπροσπαθήσουμε ή να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Η ηθική ικανοποίηση και οι πιθανότητες επίλυσης αυξάνονται όταν δεν εστιάζουμε σε αυτό που δεν έχουμε ή είναι ακατόρθωτο αλλά στο να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, με τα μέσα που διαθέτουμε.


Καλύτερες σχέσεις
Η θετική σκέψη μας βοηθά να εστιάζουμε στις θετικές πλευρές των ανθρώπων γύρω μας, να δείχνουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση αλλά και να επιλύουμε τυχόν προβλήματα και διαφορές με πιο εποικοδομητικό τρόπο. Επιπλέον, η «θετικότητα» στη στάση και την έκφραση μας μας κάνουν σίγουρα πιο ευχάριστους και καλούς συνομιλητές, συντρόφους, συναδέλφους, φίλους, γονείς. Άρα πιο ελκυστικούς, κοινωνικούς και αγαπητούς σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Επίτευξη στόχων
Όπως και αν ορίζουμε την επιτυχία και οποιουσδήποτε μικρούς ή μεγάλους στόχους και αν θέτουμε στη ζωή μας, η θετική στάση είναι σίγουρα σύμμαχός μας στην επίτευξή τους. Η θετική οπτική οδηγεί στην θετική δράση και μας εξοπλίζει με υπομονή και επιμονή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική ενασχόληση με δραστηριότητες που μας «γεμίζουν» θετικά, όπως π.χ. η φυσική άσκηση ή οι αγαπημένες μας ψυχαγωγικές δραστηριότητες, μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα, την αποδοτικότητα αλλά και την προσαρμοστικότητά μας, να μας κινητοποιήσουν και να μας ενδυναμώσουν ψυχικά ώστε να συνεχίσουμε να κυνηγάμε τα μικρά και μεγάλα μας όνειρα, τους εργασιακούς αλλά και προσωπικούς μας στόχους.

Καλύτερη υγεία
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι απλώς οι θετικοί άνθρωποι τείνουν να ζουν πιο υγιεινά και να φροντίζουν για το ευ ζην τους, την ισορροπημένη διατροφή, την άσκηση, κ.α. Άλλοι ότι τα θετικά συναισθήματα επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά απέναντι στις απειλές. Πολλαπλές έρευνες έχουν επίσης εστιάσει στο πώς η θετική σκέψη επιδρά στην ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση, π.χ. του χρόνιου άγχους ή της κατάθλιψης. Για τους ειδικούς η ακριβής σχέση μεταξύ θετικής σκέψης και καλής υγείας δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί, τα ερευνητικά ωστόσο πορίσματα είναι σαφή ως προς τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από αυτή, π.χ. χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών, εκδήλωση λιγότερο σοβαρών συμπτωμάτων, καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης από ασθένειες και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Το νόημα της ζωής!
Τα θετικά συναισθήματα σίγουρα δεν μας χαρίζουν την αιώνια ευτυχία, είναι όμως απολύτως συνδεδεμένα με αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές στιγμές που δίνουν νόημα στη ζωή μας, π.χ. την αγάπη που μας κατακλύζει όταν κρατάμε το νεογέννητό μας, την ικανοποίηση από την επίτευξη κάτι σπουδαίου στην καριέρα μας ή απλώς τα συναισθήματα που μας γεμίζουν όταν ακούμε την αγαπημένη μας μουσική. Από την άλλη, έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας έχουν δείξει ότι η βίωση τέτοιων θετικών συναισθηματικών στιγμών δεν έχει μόνο στιγμιαία αξία αλλά μας βοηθά να διευρύνουμε το πεδίο της σκέψης και της δράσης μας, να αναπτύξουμε την δημιουργικότητά μας και να χτίσουμε δεξιότητες (σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές) που είναι διαχρονικά πολύτιμες για τη ζωή μας.

Περισσότερες πηγές και άρθρα
https://psychologynow.gr/
https://positivepsychology.com/
https://www.hopkinsmedicine.org/

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy